Monday, November 7, 2011

:: Sekali lagi saya tewas ::

Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tapi adakah mereka tahu apa sebenarnya erti cinta?

Cinta…

Saya juga pernah menjadi salah sorang yang mabuk cinta. Entah bila saya mula berkenalan dengannya, dengan cinta yang membuat saya seperti bukan diri saya yang sebelumnya. Kerana cinta itu yang membantu saya melupakan orang yang pernah mengkihianati saya. Dengan alasan tersebut saya ulangi perkara yang saya sudah tetapkan di hati bahawa saya tidak akan ulanginya lagi. Tapi saya tewas dengan dugaan tersebut. 


Cinta yang dulu saya kenal membuat saya mudah sekali menangis sampai mata saya bengkak. Kalau dikumpulkan semua mungkin air mata saya sudah sebaldi penuh atau berbaldi-baldi. Cinta itu membuat saya mampu tidur lewat malam kerana saya rela berjaga sehingga pagi menjelang, hanya untuk berjumpa dengannya. Hanya kerana rindu dengan cinta itu.

Padahal jika jam menunjukkan pukul 3 pagi sepatutnya saya bersiap sedia untuk bertemu Sang Pemilik Jiwa, tapi sering saya abaikan kerana terlalu taksub untuk berjumpa dengan cinta tersebut.  Separah itu cinta membutakan saya saat itu. Sanggup lakukan apa saja walaupun itu hanya menyusahkan diri sendiri. Tapi tak mengapa..sebab saya cintakan dia. Saya rela berkorban untuknya. Itulah penangan cinta.

 Cinta tidak membuat saya berubah menjadi lebih baik tetapi sebaliknya.

Dan kini, bagaimana khabarnya cinta itu? Dimana dia yang dulu selalu ada untuk saya? Dimana dia yang dulu rela berhujan, rela berpenat semata-mata untuk bertemu saya ? Semua sudah tidak ada lagi bersama saya. Dia tinggalkan saya tanpa sepatah kata. Dia pergi tanpa tinggalkan apa-apa pesan. Sudah berkali-kali saya mencari dan menghubunginya tapi saya gagal. Saya gagal untuk mendapatkan kembali cinta itu. Semudah itu dia melupakan saya. Semudah itu dia membiarkan saya keseorangan lagi selepas dia memberikan saya cinta dan harapan. 

Sekali lagi saya tewas.

Hidup saya sama seperti dulu sebelum saya berjumpa dengannya. Tidak tahu kemana arah tujuan. Saya tidak tahu kemana lagi saya mahu bergantung harap. Saya lupa... Sedangkan DIA yang selalu saya abaikan, yang selalu saya datangi hanya ketika saya memerlukanNYA, DIA tidak pernah berganjak menjauhi dari saya, bahkan ketika saya bersendirian DIA yang selalu menemani saya, menghapus air mata saya, mengubati luka hati saya.

DIAlah yang menggantikan apa yang hilang dari saya dengan yang lebih baik, jauh lebih baik dari yang saya harapkan. Tidak ingin lagi diri ini terjerumus pada cinta yang seperti itu lagi, saya ingin mengenal cinta yang datangnya hanya dari DIA dan kepada DIA saya persembahkan.


YA ALLAH, jika aku bukan pemilik tulang rusuknya
Jangan biarkan aku merindukan kehadirannya..
Janganlah biarkan aku melabuhkan hatiku dihatinya.
Kikislah pesonanya dari setiap pelusuk mataku,
dan usirlah dia dari relung hatiku
Gantilah damba kerinduan dan cinta yang bersemayam di dada ini,
dengan kasih dari dan pada-Mu yang tulus dan murni.
Bantulah aku agar dapat mengasihinya hanya sebagai seorang sahabat.
Tetapi jika engkau ciptakan dia untukku, YA ALLAH
satukan hati kami...


Amiiinnnn....

Thursday, September 22, 2011

:: Presentation Di Maktab Teknik Bakri Muor ::

Waahhh lama sungguh tidak menjenguk blog ni erk.. Wat masa skang sy masih lg berkursus di Maktab Teknik Bakri Bakri Muar. Tapi esok da nk balik KL.Yeeaaayyyy ! Heheheh
Hari ni ade presentation power point ! And I'm da 1st presenter.fuuuhhh lega sudaaa..hehhehe Actually sy kna present tajuk "Hobi masa lapang saya". Nampak mcm senang je kan? harus la sbb tu sume diri kite..apa yg kita minat kan..hhahah Alhamdulillah seb bek dapat undi tajuk yang senang2 je... :P




Dalam presentation sempat lagi mempromote blog sdri tuh...ekekekekek

Monday, September 12, 2011

:: Sedang berkursus ::

Wahhhh lamanya sungguh sy tak mengupdate blog ni kan? Actually x de masa nk update. Pas raya ari tu mmg tersangat lah busy bekerja..hahaha smpai x sempat nk update and bukak blog. Actually, now sy duk kat Maktab Teknik Bakri PDRM Muar. Sedang berkursus selama 2 minggu.. Waahh agak kelamaan tuh ! Kursus Aplikasi Komputer.. Tu yang bleh On9 pepagi buta neh..hehehhe mcm best je kan? Kalo ikotkan penginapan, mmg syok la..sebilik 2 org je..mcm kat hotel..cuma takde tv je..tu yg memboringkan tuh..hohoho ! Amboooii org bagi betis nk peha lak kan..hhahahha lumrah manusia biasa la..

2 weeks kat sni ntah apa la yg dia nk ajar...Yang penting da nk abes kursus nnt ade prentation power point.. nak buat tajuk apa ye? haiisshh tu yg malas nk pikiaq tuh.. Tolong fikirkan utk sy boleh tak? tenkiu :)

Tuesday, September 6, 2011

:: Cinta Buat Mohd Shahrizal ::

19 November 2010, sy terjumpa awk secara tak sengaja dekat terminal Makmur, Kuantan. Time tu awk panggil " Suzie ! ". Sy pon terpinga2 berpaling..Rupanya awk paggil kwn sy.. Then awk laung kat suzie " Aku tak jadi kawen ". Dalam hati sy "Ya allah tabah nya org ni.. Tak jadi kawen tp cool je." Hati berkata lagi "Aku putus cinta mcm ni pon da rasa nk mati.Hidup terumbang ambing.Tapi dia..tenang je..bagusnya"

Waktu tu, awk bercerita dgn suami suzie..Sy tak amik port sgt apa yg awak ceritakan.. Sebab sibuk duk tgk bus takot kna tggal..tapi sekali sekala sy tgk awk.. Kebetulan time sy pandang awk, awk pandang sy dan senyum.. Time tu la sy rasa mcm ade sesuatu dalam perasaan sy..Tapi sy wat tak tau je la.. Lagipon sy tak prnah terfikir apa2 ttg perasaan lg..

Dalam bus, sy otw nk balik kl.. Sy msg suzie "nnt kim salam kat org tu td eh.Tetiba terjatuh cinta kat dia..hehehe" Padahal main2 je..saja nk hepikan hati yg lara...Sebab waktu tu tgh sedih, putus cinta lg..Lepas tu, da takde apa2 la...

22 November 2010, ade someone call..Sy tak kenal number tu.Selalunya sy tak angkat.Tapi ari tu rasa mcm nk angkat call td.Dia tya "nak kawan dgn awk boleh?" Tapi sy ckp "tak boleh".Then pastu awk jwb kalau tak boleh tak apa lah..Assalamualaikum". Talian diputuskan.. Tak lama pastu.suzie msg tya ijan ade call ke tak? sy terkejut! Laa..rupanya awk yg call td..Terus je sy msg number td mtk maaf. Sebenarnya sy pon tak tau nape sy rasa nk sgt msg awk..Agaknya nilah dikatakan cinta.. Kita pon berkenalan dari situ..tiap2 hari kita msg dan awk selalu call..Walaupon sy jarang jawab...heheh sbb da tido !

1st time jmpa, awk datang amik kat rumah..Naik motor g jalan2 ! and 1st time gak sy naik motor kat kl ! waahhh sonoknya.. Dan 1st jmpa jgk sy rasa macam ade chemistry dgn awk.Apa org cakap...ade kimia la.. Boleh ngam :) Nak ckp dgn awk pon malu2 je rasa...tapi awk selamba je..kan? Biasa la lelaki .. Msti la kna gentle.. Apa yg buat sy tersuka kat awk, bila awk pegang kepala sy dan ckp jgn selalu makan megi :) caring gak awk ni kan? Dan bila awk hantar sy balik, awk pegang lengan sy ckap hati2 ye.. Mula saat tu lah sy rasa sy dah tersayang kat awk..

Da kenal, da kawan dgn awk, lama2 perasaan sayang pon timbul..Perasaan sy kat org yg tggalkan sy dulu sikit demi sikit hilang mcm tu je.. Semuanya sebab awk. Kalau sy x jumpa awk, mst hidup sy masih tak tentu arah terumbang ambing.. Awk yang selalu bagi nasihat..Selalu suruh sy jgn sedih, simpan duit utk masa depan..Tapi tulah... selalunya yg depan mata ssh kita nak hargai kan? sy selalu merajuk dgn awk sbb awk selalu takda masa utk sy..Padahal awk sibuk kerja..Sy tak paham..sy selalu marah2 kat awk. Tapi awk buat tak tau je..tak amik hati pon..Even sy selalu marah awk, awk ttp datang jumpa sy..Even awk penat, baru balik kursus  pukul 2 pagi pon awk sggup datang nk jmpa sy.. Selalu bawak sy g makan, karaoke...Bahagia sangat. Walau kadang2 makan hati dengan perangai awk.. Tapi dulu wktu baru2 kenal awk da pesan yg awk kasar cket.. So, sy pon tak kisah sgt la.. Even hakikat sebenar sy sakit hati dgn awk. Itu ke namanya cinta? Namanya sayang?? Sy sendiri pon tak tau..

Satu hari tu..awkpergi kursus seminggu..Dan selama seminggu tu la awk x contact sy.. Sy call, msg suma tak berjawab..Sy marah, sakit hati sangat2..Lepas seminggu, awk baru je balik kursus, awk terus call sy nak jmpa..Tapi time tu sy kerja malam..So, tak leh nk jmpa..Sy marah sgt dgn awk..bila nk jmpa je awkcall.Kalo tak, awk x pernah nk jwb call @ msg.. ! malam tu, kita gaduh..Ingat tak?sy ckp awk  macam2..Then, awk terasa hati..awk ckp "sampai hati awak anggap sy mcm tu.Mungkin kita takde jodoh kot sbb selalu gaduh." 

Lepas dari malam tu..sebulan awk tak contact sy..hari2 sy call, sy msg tapi tak berjawab..Sy rasa bersalah sgt2..Sy selalu mintak maaf dgn awk.. Lepas sebulan mcm tu, awk msg ajak jmpa..Time jmpa, sy mtk maaf  lagi dgn awk.. awk ckp "menda da lepas tu lepas la". Tapi, awk da start lain mcm dgn sy. Da tak mcm dulu lagi.. Sejak kejadian tu, awk jarang sangat msg @ call sy sampai la sekarang.. Tiap2 hari sy msg..awk x jawab..sy call awk ssh nak angkat..sy tak tahu kenapa..awk tak pernah bagitau apa2 pon kat sy. Sy sedih bila awk buat mcm tu.. tapi bila fikir balik..agaknya salah sy..Sy yg biarkan hubungan kita jadi mcm tu..Sy yang tak pandai amik hati awk kan? Semua salah sy..

Last sy jmpa awk, before puasa hari tu.. 26 Julai 2011.. Tu last sy tgk awk.tu last sy dgr suara awk..Tu last sy pandang awk.. Sampai hari ni..sy tak prnh lagi jmpa awk, dengar suara awk. Tipa2 hari sy msg and call awk..tapi awk tak nak jawab..Sy tak tahu kenapa dan mengapa..awk diam macam tu je..Da puas sy tya awk tapi awk ttp diam..Awk ttp membisu seribu bahasa.. 

Kalau awk dah tak nak kawan dgn sy..kenapa tak bagitau je? Kalau awk da ade pengganti, kenape tak berterus terang je?? Kalau awk da berbaik balik dgn bekas gf awk yg tak jadi kawen dulu kenapa tak cerita perkara sebanar??Kenapa diam tanpa apa2 alasan?? Tapi sy ingat lagi, awk pernah pesan kat sy "Jangan menaruh harapan". Sy jawab "da tak boleh..sy da sayang awak". Awk terus senyap tak ckp apa2..kan?

Saya tekad tak nak ganggu awk..Means sy tak nak msg @ call awk..tapi semua tu tak menjadi..Sbb sy tak boleh hidup tanpa awk..Tiap2 hari sy ttp call awk..Tapi apa yg sy dapat "the number you have call is not answering" :"( Menangis dan menangis..kenapa? Sebab sy rindukan awk..sy ingat kat awk..sy sedih kenapa awk buat sy mcm ni..Awk seksa sy...

Hari raya.. sy ingt sy tak nak msg awk apa2 pon...Tapi bila difikirkan balik..apa salahnya sy buang ego sy dan msg mtk maaf zahir batin dgn awk..Sy da byk buat salah dgn awk.. Then, sy ttp msg awk wish selamat hari raya, mtk halal sume.maaf zahir batin.. Sy tunggu awk reply msg tu..

Tapi sampai ke ari ni, saat ni..msg tu tak berjawab.. Kenapa ya? Sy sedih...sy nk ckp dgn awk...sy nk mtk maaf dgn awk..tapi awk tak nak jawab..Sy pon da tak tau nk buat apa lg.. Sy balik kl, sy tak de sape2 kat cni..kawan2 sy takde..sume cuti beraya lg..sy sunyi.Dengan harapan sy bleh ckp dgn awk..Sy call awk byk2 kali..tapi harapan sy ttp hampa..awk ttp tak nak jawab call sy..

Kenapa sy selalu mengharapkan kehadiran awk ? Sedangkan awk tak pernah luahkan perasaan awk pada sy...Sedangkan awk tak pernah beri harapan pada sy..Sedangkan awk tak pernah buat apa2 yang istimewa untuk sy..  Kenapa sy terlalu berharap untuk memiliki awk? Apa kelebihan awk? Cinta itu buta.. kan?


BUAT MOHD SHAHRIZAL

Seandainya satu hari nnt awk terbaca blog sy.. sy nak awak tahu yg saya terlalu menyayangi dan mencintai awk. Hidup sy tak lengkap tanpa awk.. Walaupon awk tak pernah beri sy apa2..cukuplah kasih sayang awk membahagiakan sy.. Cukuplah dengan kehadiran awk, buat hidup sy kembali terurus.. Andai kita sememangnya takda jodoh..sy redha dengan kehendak Allah s.w.t. Mungkin ada yg lebih baik untuk awk.. Sy doakan awk bahagia.

Dan sy nk awk tahu, hari2 sy tak pernah lupa berdoa supaya Allah satukan hati kita, Allah bukakan hati awk untuk terima sy dalam hidup awk.. Sy anggap ni semua ujian dari Allah untuk lihat sejauh mana sy sabar untuk memiliki awk..

Ijan...

Sy anggap ni awk... (Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….)

Aku mencintaimu bkn kerana kecantikanmu, aku mencintaimu bkn kerana kehangatan cintamu, aku mencintaimu bkn kerana cintamu, aku mencintaimu kerana cinta itu kamu

Suatu masa dahulu seluruh dunia aku pergi tetapi hanya kau seorang sahaja yang ku temui berjaya menawan hatiku. tidak ada 2 dan 3 biarpun kamu hanya manusia biasa..

Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan

P/S : Hidup ini bagaikan 1 perjalanan, dalam perjalanan tu ada pertemuan dan perpisahan

Terima kasih Mohd Shahrizal.. Awk pernah membahagiakan sy.. Kalau tinggalkan awk jalan terbaik utk awk.. I will do for you :)


Thursday, September 1, 2011

:: Selamat Hari raya ::

Hye ! Selamat Hari raya maaf zahir dan batin sume 1 da lama x update blog..bercuti raya...hehehe So, hari ni da masuk keje sempat la update blog kan.. mesti sume beraya sakan taun ni kan? tak macam saya.. Raya tak macam raya pon.. Baju raya tak siap, demam, batuk, sakit kepala...macam2 lah terjadi.. Tension kan?

Tapi raya taun ni sempat gak la beraya dgn kawan2 walaupon x pkai baju raya..hheheheh duit raya pon abes gak bagi kat budak2...huhuhuhu Yang sedihnya raye ke 2 da balik ke kl.. Sbb ari ni raya ke 3 sudah bekerja...Malas + tension + tak larat sume bercampur baur..Teruk kan?? org lain sume x de lg kat kl ni..duk la sorang2..bosan sungguh..Tapi nk buat mcm mana dh..layan aje laa...







Monday, August 22, 2011

:: Sahur Terakhir Di Opis Terchinta ::

Morning  ! Lagi 15 minit nak abes keje.Yeeaaayyy ! Tapi hari ni balik keje lambat cket la..Sebab nak g bank dulu tukar duit raya..hehehhe :P

Pagi tadi last bersahur kat opis..Sebab lagi 2 hari nk balik kampung..Yeeaayyy lagi.. !! macam x sabar je nak balik.huhuhu pagi tadi sahur makan kuew teow sup + air nescafe + kurma.. Waaahhhhhh. Kalo lapar lg petang ni tak tau la tu..Makan bukan main byk lagi aaiihhhh

Kesian kan? Sahur sorang2 je kat dalam opis..Sambil mengadap pc mengedit blog yang hudoh neh..Pening pale..Tak reti betoi la nk buat mcm orang lain..huhuhu Buat je la apa yang termampu.hehhe
Hari ni last update blog...Sebab lusa da nak balik kg...hehhehehe

**P/s : Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin

:: Berbuka Puasa Bersama Mereka ::

Pagi2 buta ni baru nk update blog pasal berbuka puase dgn mereka ari tuh..Haiiisshh before thid asyik sangat duk mengedit blog..tapi tak chantek2 gak..hahha layan je la apa yang ade dok? Mereka2 tu sape?? Actually ari jumaat ari tu gi berbuka dengan kawan2 kolej dulu..berbuka dimana? Semestinya di sogo..Senang nak pegi, senang nk balik..Dats y la diorg pilih sogo je..ehhehe sonok buka pose rmai2. wink wink ~

Sementara menunggu kawan2 lain sampai..Before naik kat foodcourt sempat lg shopping kasut..hehheh

Dari kanan zaza, kak ziera dan .... hehhehe sure la penulis blog ni kan..huhuu :P

Haa.. Yang ni ecah dan pija.Ambooiii banyak benor aaiihh minum air.Tau la haus berpuasa kan

Kurus tak saya?? ** mood perasan kan? lalalla ~




Waahhhh..atas eskalator pon sempat bergambar...Sian kat pija asyik kena amik gambar kami je...hahhaha naseb la labu :P

Ni lah semua kawan2 yang datang ari tu..Kat food court ni penuh dengan meja kitorang je..paling panjang..hahhaha


Di akhiri dengan menyambut besday zaza dari kanan dan seterusnya dell..hehe maceehh ye bagi mkn kek tu..Best !


Hye hye bye bye ! nak balik sudaaa... tadaaaaa


** P/s parking kat sogo bapak aiiihhh mahainya.. RM15.50 tuh..
Btw, sonok dapat bukak pose ramai2 ni... :)

Saturday, August 20, 2011

:: Pengganti shift tayar pancit ::

Pengganti shift tayar pancit??? Adeih nampak gayanya lambat lagi la sy dapat balik umah..Hari ni keje shift petang. Suppose balik pukul 8 mlm. Tapi tadi opismate call cakap dia masuk lambat cket sebab kereta dia tayar pancit tengah jalan.Dia kena tggu husband dia datang repair dulu..Makk aaiihhh mampus pukul barape sy bleh pulang ni..Da la ari ni kena balik naik bus..Adoiyaiii... Bosan sungguh menunggu..Tapi sempat gak update blog jap sementara si torrin tu datang keje.. hehehehe :)

Apa lagi nak buat erk? Kadang2 tu bosan gak asyik melayan internet je.. Macam dah tak de apa pon..Facebook? hurrrmmm... I got nothing there. Kalo dulu mmg la seronok sbb ade yang tersayang..tapi skang dia pon da..... haiisshh x payah la ingt balik. Ade la tu hikmahnya..huhuhu chaiyookk to me !

Thursday, August 18, 2011

::Berat Menurun Di Bulan Puasa ::

Hai ! saya berada di opis terchinta ! hahaha Tapi da abes keje..Suppose da bole balik.Tapi di sebabkan kemalasan melanda untuk berjalan kaki. So, sy nk tggu cikk suzie syuhada datang amik pkul 4.30 jap g..hehe So, sementara menunggu tu sy melayan la blog sebentar..Tapi internet kat sini pya la lemmmbaaaappppp ! sakit jiwa jap..ekekekke :) layan suuddeeyy..



1st puasa ari tu sy timbang berat..saja la nk tau before puasa berat berapa kan. Time tu berat sy 42 kg. Kira ok la tu..Sebab berat sy tak menentu pon..Kejap naik kejap turun.Tapi tak pernah lak under 40 kg kan..hehehe Semalam dekat Amcorp Mall, saya g la timbang berat..Saje gatai2..hehehe sekali terkejut gak bila timbang ........
jeng..jeng..jeng.. berat saya 39 kg kot...Oh my goodness..biar betik??turun 3 kg..macam tak caya je..hehehe sama cam taun lepas, bulan puasa je berat turun..Tapi taun lepas lagi teruk..Berat 46 kg jadi 39 kg.. But no wonder lah..taun lepas jiwa kacau..Hidup terumbang ambing..Putus cinta la katakan..kunun la.Berat turun sampai7 kg.. Tapi pas tu berat naik balik...hihihi :)


** Sekarang pon sama kot...Di tinggalkan lagi :( Tapi takpe, saya tetap sabar menunggu :) dia busy kot..kan? Positive thinking !  hehehe Sedapkan hati sendiri..teruk sungguh :)

Wednesday, August 17, 2011

:: Edit Blog ::

Pagi2 ni tak de keje sgt.. So, duk la ngadap blog ni smbil2 gode2 cmne nk edit blog kasi cun cket ! hehehehe sekali terjumpa lak blog cik lyssa ni..Banyak gak tutorial yang dia bagi..Apa lagi mengetest la..hehehhe ade yang jadi ade yang tak jadi..layan suddeeeyyyy ! wink wink ~ macceeehh ye cikk lyssa :)

** Ni la blog cikk lyssa..chantek kan? Cik lyssa>>> sori ye ltk blog anda kat cni.. :)
Wink wink ~

:: On Duty lagi::

Sedang bekerja..bekerja..dan bekerja lagi... 8 malam sampai 8 pagi sok..Mak aiiihh bosan ! nk tido sakit urat belikat tido atas kerusi..haiisshhhh ! Kerja sambil baca buku rabiatul adawiyah..tapi dan2 je mata ngntuk..nk tido mata lak x mau pejam...nk on9 je internet lembap lak..So, apa mau bikin skarang? sabor je la...Berposing je buleh kah? hehehhe pagi2 buta pon smpat nk posing ke? hehehe biasanya kalo keje shift petang @ malam sy selalu duk kat tmpat kak samidah..Sbb dekat dgn pc yang bleh on9 neh..Senang nk wat keje.. wink wink ~ wifi pon dapat kat cni..hahahha



Monday, August 15, 2011

:: Pusing2 Jalan Tar ::

Hari ni sy masuk keje pukul 3ptg.. So disebabkan da bosan sgt tido dari mlm smpai pagi, sy pon bangun la awal2 pagi..takde la awal pagi sgt pn..pkul 10 pagi tu kira awal la kan..hehehe poyo je.. Then sy bercadang nk kuar berjalan2 lah sementara tggu nk g keje pukul 3 tu. So sy decide nk g je jln kat jln tar. Ingatkan nk cari jubah utk nenek. Jubah raya katakan..Baiknya saye... hik hik hik :P

Dari masjid jamek, jalan kaki sambil2 nengok ade ke tak jubah yg cantek and sesuai la ngn org tua kan..Ade yang berkenan tapi size lak takde. Ade yang ade size tp rupe buruk lak..Pening aiihh..Sampai la pegi ke jalan tar..tgk kat kdai2 tepi2 jalan tu kan..Sume mcm tak berkenan dan tak de size..nak masuk sogo, tp dlm sogo bkn nya ade..kalo ade pon maunya 2-3 ratus..mak aiihhh tak mampu den..huhuhu

Penat da pusing2 punya pusing tak jmpa2 gak..Lastly, lantak la..malas da nk cari..Next time la g cari balik..hehhehe Sekali terpandang la kedai buku minerva..terasa mcm nk masuk kedai tu..Ingtakn nk tengok2 je la..Sekali...hmmmmm amik kau beli gak buku 2 -3 bijik..hehehhe Allar sekali sekala beli buku apa salahnya kan..

Ni la hasil pembelian ku di pustaka minerva tu..Hari tu tgk anggota kat opis baca buku rabiatul adawiyah,..Buku tu mcm best ! Tu yang beli...hehehe

** Ntah bila la nk baca buku2 ni...Asyik busy je memanjang..huhuhu Beli wat koleksi je pon.. :P

Sunday, August 14, 2011

:: Allah menjamin rezeki makhluknya ::

Diceritakan bahawa Imam Azahi ingin menyakinkan dirinya dalam masalah rezeki. Pada suatu hari dia pergi ke bukit yang tidak berapa jauh dari rumahnya. Di lereng bukit  itu kebetulan ada gua. Dia masuk ke dalam gua dengan berserah diri kepada Allah s.w.t sambil berkata dalam hatinya "Aku ingin tahubagaimana Allah memberikan rezeki kepadaku di dalam gua ini."

Tidak lama kemudian setelah dia duduk di dalam gua itu sambil bertasbih dan berzikir kepada Allah, tiba-tiba datanglah satu kumpulan manusia. Mereka adalah satu rombongan pedagang yang tersesat. Pada waktu itu hujan turun, maka mereka pon mencari perlindungan dan masuk ke dalam gua. Melihat ada orang yang duduk seorang diri di dalam gua itu, mereka agak terperanjat. Mereka mendekatinya lalu bertanya " Siapakah engkau wahai hamba Allah?" Lelaki yang tidak dikenali itu tidak menjawab.

Salah seorang mereka berkata "Mungkin dia lapar, berikan dia makan." Mereka memberinya makanan susu dan manisan. Namun lelaki itu tidak mahu mengambilnya dan enggan makan. Kemudian dua orang daripada mereka membuka mulutnya untuk memasukkan sekeping roti dengan menggunakan pisau, kerana giginya sudah tidak dapat dibuka lagi.

Akhirnya lelaki itu, yang sebenarnya Imam Azahi, tertawa dan berkata " Sebenarnya saya hanya ingin mencuba bagaimana Allah memberikan rezeki kepada hamba-NYA  dimana sahaja berada dan bagaimanapun keadaannya."

P/s : kita sebagai umat islam, bersyukurlah dengan apa yang Allah s.w.t berikan. Sesungguhnya Allah lah pemberi rezeki kepada hamba-Nya.

Saturday, August 13, 2011

:: Menunggu cinta yang tak berbalas ::


Ingin ku memilikimu
Ingin ku mendengarmu
Dan Ingin ku merasakan cintamu
tapi semua itu
hanya khayal waktu
Yang Membutakan mataku
Di tengah tengah kabut
Tipis , di atas laut
Hujan cerita tentangmu
Menjadi koleksi di telingaku
Bagai alunan melodi merdu
yang tak dapat pudar di makan waktu
Semua gambar dirimu
Menjadi bagian Wallpaper Hp-ku
yang setia ku pandang selalu
Tanpa memperdulikan mutu

Saya rindu awak ! "Nnt kita jmpa la".Jangan tinggal sy lagi. Saya nk awak. "Kan da pesan jangan menaruh harapan". Da tak boleh dah.Kalo boleh da lama sy tinggal awak.Tp sy tak boleh. "(Diam)". 

Yakinkan diri, benarkah kita mencintainya dan yakin dialah jodoh kita? Karena jika menginginkannya hanya untuk alasan nafsu, “menculiknya” dari suatu hubungan adalah perbuatan kotor.Serahkan segalanya pada yang berkuasa adalah pilihan terbaik untuk saya dan dia. Tapi apakah yang harus dilakukan sementara mendapat jawapan dari ujian2 yang Allah s.w.t berikan waktu sekarang? Perlulah berdoa , bersabar, berusaha dan tawakallah apa yang akan terjadi suatu hari nnt. 
BERDOA
- Hari-hari berdoa semoga Allah s.w.t bukakan pintu hatinya untuk menerima diri seadanya. Berdoa semoga disatukan hati kami. Semoga Alla s.w.t berkati hidup, berikan kebahagiaan di dunia dan akhirat, dan membimbing diri ke jalan Nya.InsyaAllah. 
Firman Allah "Berdoalah kepada Ku, nescaya akan Ku perkenankan bagimu, sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah Ku akan masuk neraka jahanam dalam keadaan hina dina !"
Janji Allah itu benar. Kalau kita ikhlas mohon pertolongan dariNya.

BERUSAHA
- Dalam cinta yang tak berbalas ni usaha apa je yang perlu kita lakukan? Takkan la asyik kita je nak call, msg dia hari-hari kan? Mana dia ego kita? Jatuh la maruah kita kan? Tapi...tak salah kalau kita jatuhkan ego kita tu untuk dapatkan cinta yang kita cari..Tak salah kalau kita usaha untuk dapatkan cinta dia. Tak salah kalau kita call @ msg dia hari-hari. At least, dia tahu yang kita sayangkan dia. InsyaAllah suatu hari nnt dia pasti sedar akan kehadiran diri kita. Bak kata orang yang berpengalaman, kalau kita bersungguh-sungguh mahukan dia dan tak putus-putus mencuba, pasti dia akan terima cinta kita suatu hari nnt :)

BERSABAR
- Sabar adalah perkara paling penting dalam hidp.Sabar lah dalam menghadapi ujian-ujian yang diberikan Allah s.w.t. Kenapa Allah tak makbulkan terus doa kita? kenapa Allah tak berikan cinta yang kita perlu? Kenapa Allah tak biarkan saja orang yang kita cinta tu mencintai kita? Sebab Allah s.w.t sengaja nk menguji tahap kesabaran kita. Allah s.w.t sengaja nk tengok sejauh mana kita bersabar untuk dapatkan cinta dia. Sejauh mana sedalam mana cinta kita pada dia. Kerana tu lah bermacam- macam ujian yang kita harus lalui sebelum kecapi kebahagian yang kita dambakan. Allah s.w.t tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNYA.

TAWAKAL
- Setelah berdoa, bersabar dan berusaha, kita haruslah bertawakal dengan apa jua keputusan yang kita akan dapat. Kalaupun dia bukan jodoh untuk kita walhal kita da puas berdoa dan berusaha untuk mendapatkan cintanya, bersyukurlah.. Mungkin ada yang lebih baik untuk kita. berpuas hati lah kerana kita sudah pon berusaha untuk dapatkan cinta yang kita cari. Kebahagian pasti ada. Itu janji Allah pada hambaNya yang bersabar :)

I'll be waiting :)

Tuesday, August 9, 2011

:: Bila Bangun Tido ::

Bangun tido...duk ngadap depan tv. Nak makan pon tak bleh..Bulan puasa kan..Hehehe :) Dan dengan tak semena2 seorang kawan (Aina) keluar dari biliknya sambil berkata

Aina : Nyor (aku), aku bosan la..Meh aku makeup mu nok?
Aku : Joomm !
Aina : G ar basuh muka dulu.. 
Aku : Jap aku g gosok gigi dulu
** nmpak sangat bangun tdo x gosok gigi, tak basuh ,muka lg..hahahha :P
Kak syud : Weh g la mandi dulu..
Aku : malas la nk mandi..x pe la makeup terus je la..kalo nk kuar nnt, x payah mandi la..hahhahaha

Jom tgk hasilnya..Lupa nk amik gmbar before makeup.. huhuhu

jeng jeng jeng ! HAR HAR HAR ! credit to aina.Maacceehhhhhh :)

Sunday, July 31, 2011

:: Tik Tok Tik Tok ::

Tik tok tik tok.. Esok da start berpuasa ! Haiisshh mcm da tak sabar nk smbut puasa. Semoga dapat keberkatan di bulan mulia ni..Amiinnn.. :)  Tapi.. mcm juga x bersedia utk meninggalkan makanan2 pada wktu2 tghari..hehehe Dan tak sabar juga nak buka pose bersama kawan2 kat umah datin Ecah. Yuuhhuuu !

Ari masih juga bekerja.. Adeih penat la.. pagi petang siang mlm keje..hehehe cari rezeki kate.. Semoga Allah s.w.t menabahkan rezeki kita semua. InsyaAllah :)

Kebosanan di opis sambil ditemani roti sebungkus..hehehe beli siap2 nk wat sahur mlm karang. Balik keje jap g kalo sempat g beli susu omega.Susu diet eh? hahaha wat ikat perot tkt lapar time pose sok..

P/s : Selamat berpuasa Semua. Semoga HIdup Diberkati Allah s.w.t

Saturday, July 30, 2011

:: Wordless Saturday ::

Yess!! sy sedang bekerja..huh !

Whoot whoot : bila parut jerawat sy nk ilang tuh? adeiihhh.

Friday, July 29, 2011

:: Susah Sama2 Senang sama2 ::

26th Julai 2011.. Sy jumpa dengan dia. Dia balik keje lmbt. Tapi takpe..sy sanggup tunggu sbb kami da lama sgt tak jmpa. Saya rindu dia sangat2!  :)
Ni gmbar dia ntah taun bila tak tau la kan..Gmbar curi..hehehhe Tp skang dia da kurus. Kesian dia.. Sy tak smpai ati nk tgk dia mcm tu.Da la banyak masalah. Pasal keje, pasal diri sdri..mcm2 lah..Even dia tak bgtau pon sy paham dia mesti tgh tension. Kalau sy ade kekuatan, nk je sy ckp kat dia "awak, sy sanggup kongsi suka duka, susah senang dgn awk sbb sy sayang awk. We can share everything. Selagi sy bleh tolong, sy akan tolong.Sy tak nak tgk awk susah.I'll always be there for you." Tapi...wat masa skang sy tak mampu lagi nk ckp sume tu..sy tau dan sy dah paham dia mcm mana. Sy harap 1 day dia akan paham sume ni. Every single pray, i'll wish "Ya Allah ! satukan hati kami, satukan hati kami, satukan hati" :) Janji Allah itu benar kan? Tak salah kalau sy terus berusaha. Sy anggap apa yang terjadi skang hanyalah ujian Allah semata2 untuk bagi yang terbaik buat sy dan dia. Tapi at the same time, sy pon da redha kalau dia bkn utk sy. Pengalaman mengajar kita ttg kehidupan dan segalanya. Segalanya sy serahkan pada yang berkuasa. Sy hanya mampu berdoa , berdoa dan berdoa je. Pasti ade hikmah disebalik sume ni.. Sikit demi sikit sy da nmpak hikmah nya dari pengalaman yang lepas. So, belajarlah dari pengalaman !

P/s : I do love dat guy so damn much ! wink wink ~ hehehehe

:: Hampir 5 Bulan Sudah ! ::

Yuhhuuuu... Hampir 5 bulan sudah sy tidak menjenguk ini blog..haiiyaarrkk..bkn takda masa..tp bila kemalasan menjelma..beginilah jadinya.Moreover I have no idea to story mory..hahhaha Lots of thing had done among 5 months ago..Ade happy story, sad story, kecewa, bahagia, terasa hati, bengang, sakit hati dan sewaktu dengannya lah ! Lumrah hidup mcm ni la kan? Dugaan demi dugaan dari Allah s.w.t utk kita jadi lebih terbaik dari dulu dan waktu skarang.cewwwaahhh sejak bile sy jadi ustazah ni..hehehe 
Actually tak taw pon nk start dari mana ni..Sbb mmg takda idea nk story.. Jadi apa kata view gmbar2 kami g taman tasik titiwangsa dulu k.. Malam tu tanpa di duga kami smpai di tasik tersebut. Mula2 cikk suzie syuhada & cikk ainal datang amik sy nk balik keje kat bukit aman. Then kami rasa mcm bosan sangat bila balik umh.Kami pon terfikir la macam nk g berjalan ke tasik..Then da decision is Taman Tasik Titiwangsa.. Very nice place and view ! kalo gi ngn boyfren laagggiiii beeesssttt ! hehehe mood gatai.. :P

Dari kiri Ainal Mardiah, saya dan Suzie Syuhada :)
kami datang bertiga je..Sempat g mtk tolong waiter kat restoran tu amikkan gmbar kami..da mamat tu pon melayan..Pakistan beb.hahhaha

Ni la waiter a.k.a mamat pakistan tu..Bleh tahan gak kan? mamat tu nk ngorat si Ainal..Dia siap tya ainal "Do you have a boyfren?"hahhaha padahal ainal tu da kawen pon..ade hati betoi mamat tu nk pikat org malaysia..kalo dia malaysian x pe la gak..kot2 si Ainal tu nk wat scandal kan..hahha jgn marah ye bau ! :P

Best kan bleh melepak kat atas tikar depan tasik..restoran tu yg sediakan tikar,bantal bagai ni..kami mmg tgh lapar time ni. tu yang duk order pizza tuh. Siap air tea arabic lagi..hahhaha sggh seronok ! siap leh baring2 tu..next time bleh la nk datang cni lg

mamam eskrem. Nyum nyum ! besh. ade pakcik motor dtg jual eskrem ni..hahhaha

Thursday, March 10, 2011

:: Bosan ::

Asyik2 bosan je kan?nk mengupdate blog pon da malas..haiisshh Actually skang da abes wktu kerja..tp saja tggu pukui 5..nnt Puan Suzie syuhada mai pick up kat opis..malas nk balik nek bus sebenarnya..jauh la nk jalan...hahaha before this balik jln kaki nek bus gak kan?lalalalla
Last week, kuar berjalan2 dgn depa.. Syiiookk abes! ilang tekanan bekerja..hahha


Ni kami nk g kat pameran tentera..geng2 mat terap...hahahhaa layan kan ajee
Hahahaha ! dan lg bergambaq ngn abg terap ni kan..wink wink ~ lupa nk mtk no hp..hahahha
Time ni kami pi Pavvy...Then bawak depa pi mkn kek & roti kat the loaf..Aku yg ajak diorg lak lbh2 shopping dari aku.hampeh !
Fish Therapy..Best !

Wednesday, February 23, 2011

:: Jatuh cinta lagi ::

Waahhhh...lama sungguh sy x menjenguk blog ni kan?bkn apa..internet kat opis ni asyik weng weng ja...nk bukak pon malas kan..

Jatuh cinta lagi?Waaahhhhh ini sudah baguuussssss :) wink wink~ Tapi...jatuh cinta kat sape?Aduuhhhh.. Biaqlah rahsia..Da tiba masanya nnt pasti akan di gembar gemburkan kepada suma ya.But not now...Bukan apa..takut tak jadi lg kan..mcm ari tu..Tipah tertipu bang ! Owwhh Dammmmmmm ! I wish u What goes around comes around.Haippp ! tapi x baik kan mtk org jadi mcm tu...tapi apa salahnya kan? Allah maha adil...heheheheh pndai lak berkata2..Nway thanks to him make me fall again.hahhhaha sapa dia ntah? Putera kayangan agknya kot..Amiinnnnnnn :P
Amenda la sy duk melalut kat cni pagi2 buta ni..aduuhhh hentam aja la labuuuuuu

Sunday, February 13, 2011

:: Bicara Hati ::

Bukan aku pinta untuk jatuh cinta. Mungkin satu ketentuan bahawa kita memang telah dijodohkan. Aku takut kehilangan teman yang aku sayang dan kehadiran kau memang tepat pada masanya.
Aku tidak pasti sebenarnya ! Adakah wajar tindakan kita dalam mencipta ikatan yang tidak pernah aku fikirkan selama ini?
Tanpa kasih sayang seperti pasangan lain, kau dan aku bersatu ! Jangka waktu yang kita ambil umtuk menyempurnakan ikatan ini akhirnya twlah menghanyutkan kita dengan perasaan sayang anugerah TUHAN. AKu berjaya menempatkan perasaan dalam jiwamu dan kau telah mencuri hatiku ini tanpa aku sedar.
Tetapi, mengapa mesti kita berjauhan hanya kerana sedikit rintangan yang datang dalam kehidupan kita? Mengapa harus kau dan aku menjadi mangsa perpisahan ini seandainya kita perlu memendam kerinduan yang amat membebankan? Jadi..janganlah kau meninggalkan aku bersama-sama kerinduan yang hanya akan menjadi milikmu..
Pulanglah ! Kerana hanya kau yang kurindu

Saturday, February 12, 2011

:: Mengeluh ::

Kenapa sy rasa nk mengeluh je ni? Nk update blog..Tapi internet lak mcm haarrreeeemm ! Oh daaamm it ! dari tgahari td bukak x bleh2..Ni pkui 5 ptg dh baru la bleh bukak cket2..hampeh sungguh..Nk update lbh2 pon x dak mood dh..Tapi seb bek gak bleh bukak kan?x dak la boring sgt kat opis sorg2 diri neh..hehehe sempat gak td tdoq seround.Dah x dak kerja...layan mata la..Ngantuk yg amat.x cukup tidoq.Tu la sape suh kuaq mlm balik lewat kan?meronda 1 kl tanpa arah tujuan..hampeehh! tp seronok..hihihiih :P makaasseehhh kpd org tersebut..melayan kerenah cheq ni..Da la dia bru smpai kl.penat seharusnya x abes lg.. :)

Friday, February 11, 2011

:: Profile Picture Pesbuk ::

Ari ni ari Jumaat. Owwh sy tak bekerja la ari ni..standby day..Aduhh..Agak bosan sebenarnya..Nak g Pavvy.tp bleh sebab ptg ni nk g servis kete...Heeee! Intro je neh.. :)
Back to the topic.Profile picture pesbuk??
Ni haa profile picture pesbuk sy.Nape sy letak picture ni ya?Ntah la..atually sy sdri pon x tau apa sebabnya..Tapi time sy terjumpa picture ni sy rasa mcm teruka lah kat picture ni.Mgkin sbb byk cerita tersurat dan tersirat di sebalik picture ni..Apa ya??Biarlah rahsia kan..Yg pastinya uma ttg kehidupan seharian sy kan??Haiiishhh smpai bila la..Ni lah dugaan yg harus sy jalani...what ever it is..Life must go on :)
Oowwhh kadang2 sy sggh tak mampu nk lalui suma ni..Anybody can help me?Apa yg harus sy lakukan lg ya?Almost a year idup mcm ni.. :"(
Anybody who can give me some advices please.... :)

Thursday, February 10, 2011

:: Kawen - Kawen. Ohhh ::

Cuti raye cine ari tu..Fuuuhhhhh..Pokai beb..hehehe :P Dapat Cuti seminggu and sy pulang ke kampung..lalalalla ~ Actually balik kg ri tu sbb nk g kenduri kawen kawan..2 tempat kots..Bestfren kat kg n best fren kat kuantan..Aduuhhhh Tapi Seronok !!!
03 February 2011 Kawen Chah..Bestfren kat kg..Setiu terengganu ok :)
Nikah kat masjid kg Saujana
Chah & Arif. Semoga bahagia hendaknya :)
Orang kanan sume ni..hahhaha
Kami..Mah,gra & nor.Amik berkat eh?lalalala ~

05 February 2011. Kawen kak da kat kuantan..Seharusnya datang ! Juga Org kanan.hahha

Kak da nikah.Waktu ni sy takda sbb ada kat kg..sorry ye sis !
hehe jadi pengapit..Pengapit laki tu adik kak da.Hakim..ekekke

Sempat lg mencelah bila diorang nk amik gmbar.Mereka sume opismate kakda :)
Saya & Black ! Juga opismate kakda..Wink wink :P
Saya dan kaksyud aka Suzie Syuhada :) Chantek kan kami..lalalalala ~:P

Kepada kawan2 sy yg dah berkahwin..sy doakan semoga anda bahagia hingga ke akhir hayat bersama pasangan anda ye ! Doakan sy dipercepatkan jodoh juga ye..Nnt bleh la dtg knduri sy lak eh..Hehehehe
Happy Wedding Days to All :P

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bg