Monday, November 7, 2011

:: Sekali lagi saya tewas ::

Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tapi adakah mereka tahu apa sebenarnya erti cinta?

Cinta…

Saya juga pernah menjadi salah sorang yang mabuk cinta. Entah bila saya mula berkenalan dengannya, dengan cinta yang membuat saya seperti bukan diri saya yang sebelumnya. Kerana cinta itu yang membantu saya melupakan orang yang pernah mengkihianati saya. Dengan alasan tersebut saya ulangi perkara yang saya sudah tetapkan di hati bahawa saya tidak akan ulanginya lagi. Tapi saya tewas dengan dugaan tersebut. 


Cinta yang dulu saya kenal membuat saya mudah sekali menangis sampai mata saya bengkak. Kalau dikumpulkan semua mungkin air mata saya sudah sebaldi penuh atau berbaldi-baldi. Cinta itu membuat saya mampu tidur lewat malam kerana saya rela berjaga sehingga pagi menjelang, hanya untuk berjumpa dengannya. Hanya kerana rindu dengan cinta itu.

Padahal jika jam menunjukkan pukul 3 pagi sepatutnya saya bersiap sedia untuk bertemu Sang Pemilik Jiwa, tapi sering saya abaikan kerana terlalu taksub untuk berjumpa dengan cinta tersebut.  Separah itu cinta membutakan saya saat itu. Sanggup lakukan apa saja walaupun itu hanya menyusahkan diri sendiri. Tapi tak mengapa..sebab saya cintakan dia. Saya rela berkorban untuknya. Itulah penangan cinta.

 Cinta tidak membuat saya berubah menjadi lebih baik tetapi sebaliknya.

Dan kini, bagaimana khabarnya cinta itu? Dimana dia yang dulu selalu ada untuk saya? Dimana dia yang dulu rela berhujan, rela berpenat semata-mata untuk bertemu saya ? Semua sudah tidak ada lagi bersama saya. Dia tinggalkan saya tanpa sepatah kata. Dia pergi tanpa tinggalkan apa-apa pesan. Sudah berkali-kali saya mencari dan menghubunginya tapi saya gagal. Saya gagal untuk mendapatkan kembali cinta itu. Semudah itu dia melupakan saya. Semudah itu dia membiarkan saya keseorangan lagi selepas dia memberikan saya cinta dan harapan. 

Sekali lagi saya tewas.

Hidup saya sama seperti dulu sebelum saya berjumpa dengannya. Tidak tahu kemana arah tujuan. Saya tidak tahu kemana lagi saya mahu bergantung harap. Saya lupa... Sedangkan DIA yang selalu saya abaikan, yang selalu saya datangi hanya ketika saya memerlukanNYA, DIA tidak pernah berganjak menjauhi dari saya, bahkan ketika saya bersendirian DIA yang selalu menemani saya, menghapus air mata saya, mengubati luka hati saya.

DIAlah yang menggantikan apa yang hilang dari saya dengan yang lebih baik, jauh lebih baik dari yang saya harapkan. Tidak ingin lagi diri ini terjerumus pada cinta yang seperti itu lagi, saya ingin mengenal cinta yang datangnya hanya dari DIA dan kepada DIA saya persembahkan.


YA ALLAH, jika aku bukan pemilik tulang rusuknya
Jangan biarkan aku merindukan kehadirannya..
Janganlah biarkan aku melabuhkan hatiku dihatinya.
Kikislah pesonanya dari setiap pelusuk mataku,
dan usirlah dia dari relung hatiku
Gantilah damba kerinduan dan cinta yang bersemayam di dada ini,
dengan kasih dari dan pada-Mu yang tulus dan murni.
Bantulah aku agar dapat mengasihinya hanya sebagai seorang sahabat.
Tetapi jika engkau ciptakan dia untukku, YA ALLAH
satukan hati kami...


Amiiinnnn....

Thursday, September 22, 2011

:: Presentation Di Maktab Teknik Bakri Muor ::

Waahhh lama sungguh tidak menjenguk blog ni erk.. Wat masa skang sy masih lg berkursus di Maktab Teknik Bakri Bakri Muar. Tapi esok da nk balik KL.Yeeaaayyyy ! Heheheh
Hari ni ade presentation power point ! And I'm da 1st presenter.fuuuhhh lega sudaaa..hehhehe Actually sy kna present tajuk "Hobi masa lapang saya". Nampak mcm senang je kan? harus la sbb tu sume diri kite..apa yg kita minat kan..hhahah Alhamdulillah seb bek dapat undi tajuk yang senang2 je... :P




Dalam presentation sempat lagi mempromote blog sdri tuh...ekekekekek

Monday, September 12, 2011

:: Sedang berkursus ::

Wahhhh lamanya sungguh sy tak mengupdate blog ni kan? Actually x de masa nk update. Pas raya ari tu mmg tersangat lah busy bekerja..hahaha smpai x sempat nk update and bukak blog. Actually, now sy duk kat Maktab Teknik Bakri PDRM Muar. Sedang berkursus selama 2 minggu.. Waahh agak kelamaan tuh ! Kursus Aplikasi Komputer.. Tu yang bleh On9 pepagi buta neh..hehehhe mcm best je kan? Kalo ikotkan penginapan, mmg syok la..sebilik 2 org je..mcm kat hotel..cuma takde tv je..tu yg memboringkan tuh..hohoho ! Amboooii org bagi betis nk peha lak kan..hhahahha lumrah manusia biasa la..

2 weeks kat sni ntah apa la yg dia nk ajar...Yang penting da nk abes kursus nnt ade prentation power point.. nak buat tajuk apa ye? haiisshh tu yg malas nk pikiaq tuh.. Tolong fikirkan utk sy boleh tak? tenkiu :)

Tuesday, September 6, 2011

:: Cinta Buat Mohd Shahrizal ::

19 November 2010, sy terjumpa awk secara tak sengaja dekat terminal Makmur, Kuantan. Time tu awk panggil " Suzie ! ". Sy pon terpinga2 berpaling..Rupanya awk paggil kwn sy.. Then awk laung kat suzie " Aku tak jadi kawen ". Dalam hati sy "Ya allah tabah nya org ni.. Tak jadi kawen tp cool je." Hati berkata lagi "Aku putus cinta mcm ni pon da rasa nk mati.Hidup terumbang ambing.Tapi dia..tenang je..bagusnya"

Waktu tu, awk bercerita dgn suami suzie..Sy tak amik port sgt apa yg awak ceritakan.. Sebab sibuk duk tgk bus takot kna tggal..tapi sekali sekala sy tgk awk.. Kebetulan time sy pandang awk, awk pandang sy dan senyum.. Time tu la sy rasa mcm ade sesuatu dalam perasaan sy..Tapi sy wat tak tau je la.. Lagipon sy tak prnah terfikir apa2 ttg perasaan lg..

Dalam bus, sy otw nk balik kl.. Sy msg suzie "nnt kim salam kat org tu td eh.Tetiba terjatuh cinta kat dia..hehehe" Padahal main2 je..saja nk hepikan hati yg lara...Sebab waktu tu tgh sedih, putus cinta lg..Lepas tu, da takde apa2 la...

22 November 2010, ade someone call..Sy tak kenal number tu.Selalunya sy tak angkat.Tapi ari tu rasa mcm nk angkat call td.Dia tya "nak kawan dgn awk boleh?" Tapi sy ckp "tak boleh".Then pastu awk jwb kalau tak boleh tak apa lah..Assalamualaikum". Talian diputuskan.. Tak lama pastu.suzie msg tya ijan ade call ke tak? sy terkejut! Laa..rupanya awk yg call td..Terus je sy msg number td mtk maaf. Sebenarnya sy pon tak tau nape sy rasa nk sgt msg awk..Agaknya nilah dikatakan cinta.. Kita pon berkenalan dari situ..tiap2 hari kita msg dan awk selalu call..Walaupon sy jarang jawab...heheh sbb da tido !

1st time jmpa, awk datang amik kat rumah..Naik motor g jalan2 ! and 1st time gak sy naik motor kat kl ! waahhh sonoknya.. Dan 1st jmpa jgk sy rasa macam ade chemistry dgn awk.Apa org cakap...ade kimia la.. Boleh ngam :) Nak ckp dgn awk pon malu2 je rasa...tapi awk selamba je..kan? Biasa la lelaki .. Msti la kna gentle.. Apa yg buat sy tersuka kat awk, bila awk pegang kepala sy dan ckp jgn selalu makan megi :) caring gak awk ni kan? Dan bila awk hantar sy balik, awk pegang lengan sy ckap hati2 ye.. Mula saat tu lah sy rasa sy dah tersayang kat awk..

Da kenal, da kawan dgn awk, lama2 perasaan sayang pon timbul..Perasaan sy kat org yg tggalkan sy dulu sikit demi sikit hilang mcm tu je.. Semuanya sebab awk. Kalau sy x jumpa awk, mst hidup sy masih tak tentu arah terumbang ambing.. Awk yang selalu bagi nasihat..Selalu suruh sy jgn sedih, simpan duit utk masa depan..Tapi tulah... selalunya yg depan mata ssh kita nak hargai kan? sy selalu merajuk dgn awk sbb awk selalu takda masa utk sy..Padahal awk sibuk kerja..Sy tak paham..sy selalu marah2 kat awk. Tapi awk buat tak tau je..tak amik hati pon..Even sy selalu marah awk, awk ttp datang jumpa sy..Even awk penat, baru balik kursus  pukul 2 pagi pon awk sggup datang nk jmpa sy.. Selalu bawak sy g makan, karaoke...Bahagia sangat. Walau kadang2 makan hati dengan perangai awk.. Tapi dulu wktu baru2 kenal awk da pesan yg awk kasar cket.. So, sy pon tak kisah sgt la.. Even hakikat sebenar sy sakit hati dgn awk. Itu ke namanya cinta? Namanya sayang?? Sy sendiri pon tak tau..

Satu hari tu..awkpergi kursus seminggu..Dan selama seminggu tu la awk x contact sy.. Sy call, msg suma tak berjawab..Sy marah, sakit hati sangat2..Lepas seminggu, awk baru je balik kursus, awk terus call sy nak jmpa..Tapi time tu sy kerja malam..So, tak leh nk jmpa..Sy marah sgt dgn awk..bila nk jmpa je awkcall.Kalo tak, awk x pernah nk jwb call @ msg.. ! malam tu, kita gaduh..Ingat tak?sy ckp awk  macam2..Then, awk terasa hati..awk ckp "sampai hati awak anggap sy mcm tu.Mungkin kita takde jodoh kot sbb selalu gaduh." 

Lepas dari malam tu..sebulan awk tak contact sy..hari2 sy call, sy msg tapi tak berjawab..Sy rasa bersalah sgt2..Sy selalu mintak maaf dgn awk.. Lepas sebulan mcm tu, awk msg ajak jmpa..Time jmpa, sy mtk maaf  lagi dgn awk.. awk ckp "menda da lepas tu lepas la". Tapi, awk da start lain mcm dgn sy. Da tak mcm dulu lagi.. Sejak kejadian tu, awk jarang sangat msg @ call sy sampai la sekarang.. Tiap2 hari sy msg..awk x jawab..sy call awk ssh nak angkat..sy tak tahu kenapa..awk tak pernah bagitau apa2 pon kat sy. Sy sedih bila awk buat mcm tu.. tapi bila fikir balik..agaknya salah sy..Sy yg biarkan hubungan kita jadi mcm tu..Sy yang tak pandai amik hati awk kan? Semua salah sy..

Last sy jmpa awk, before puasa hari tu.. 26 Julai 2011.. Tu last sy tgk awk.tu last sy dgr suara awk..Tu last sy pandang awk.. Sampai hari ni..sy tak prnh lagi jmpa awk, dengar suara awk. Tipa2 hari sy msg and call awk..tapi awk tak nak jawab..Sy tak tahu kenapa dan mengapa..awk diam macam tu je..Da puas sy tya awk tapi awk ttp diam..Awk ttp membisu seribu bahasa.. 

Kalau awk dah tak nak kawan dgn sy..kenapa tak bagitau je? Kalau awk da ade pengganti, kenape tak berterus terang je?? Kalau awk da berbaik balik dgn bekas gf awk yg tak jadi kawen dulu kenapa tak cerita perkara sebanar??Kenapa diam tanpa apa2 alasan?? Tapi sy ingat lagi, awk pernah pesan kat sy "Jangan menaruh harapan". Sy jawab "da tak boleh..sy da sayang awak". Awk terus senyap tak ckp apa2..kan?

Saya tekad tak nak ganggu awk..Means sy tak nak msg @ call awk..tapi semua tu tak menjadi..Sbb sy tak boleh hidup tanpa awk..Tiap2 hari sy ttp call awk..Tapi apa yg sy dapat "the number you have call is not answering" :"( Menangis dan menangis..kenapa? Sebab sy rindukan awk..sy ingat kat awk..sy sedih kenapa awk buat sy mcm ni..Awk seksa sy...

Hari raya.. sy ingt sy tak nak msg awk apa2 pon...Tapi bila difikirkan balik..apa salahnya sy buang ego sy dan msg mtk maaf zahir batin dgn awk..Sy da byk buat salah dgn awk.. Then, sy ttp msg awk wish selamat hari raya, mtk halal sume.maaf zahir batin.. Sy tunggu awk reply msg tu..

Tapi sampai ke ari ni, saat ni..msg tu tak berjawab.. Kenapa ya? Sy sedih...sy nk ckp dgn awk...sy nk mtk maaf dgn awk..tapi awk tak nak jawab..Sy pon da tak tau nk buat apa lg.. Sy balik kl, sy tak de sape2 kat cni..kawan2 sy takde..sume cuti beraya lg..sy sunyi.Dengan harapan sy bleh ckp dgn awk..Sy call awk byk2 kali..tapi harapan sy ttp hampa..awk ttp tak nak jawab call sy..

Kenapa sy selalu mengharapkan kehadiran awk ? Sedangkan awk tak pernah luahkan perasaan awk pada sy...Sedangkan awk tak pernah beri harapan pada sy..Sedangkan awk tak pernah buat apa2 yang istimewa untuk sy..  Kenapa sy terlalu berharap untuk memiliki awk? Apa kelebihan awk? Cinta itu buta.. kan?


BUAT MOHD SHAHRIZAL

Seandainya satu hari nnt awk terbaca blog sy.. sy nak awak tahu yg saya terlalu menyayangi dan mencintai awk. Hidup sy tak lengkap tanpa awk.. Walaupon awk tak pernah beri sy apa2..cukuplah kasih sayang awk membahagiakan sy.. Cukuplah dengan kehadiran awk, buat hidup sy kembali terurus.. Andai kita sememangnya takda jodoh..sy redha dengan kehendak Allah s.w.t. Mungkin ada yg lebih baik untuk awk.. Sy doakan awk bahagia.

Dan sy nk awk tahu, hari2 sy tak pernah lupa berdoa supaya Allah satukan hati kita, Allah bukakan hati awk untuk terima sy dalam hidup awk.. Sy anggap ni semua ujian dari Allah untuk lihat sejauh mana sy sabar untuk memiliki awk..

Ijan...

Sy anggap ni awk... (Kadangkala orang yang paling mencintaimu adalah orang yang tak pernah menyatakan cintanya padamu kerana orang itu takut kau berpaling dan menjauhinya. Dan bila dia suatu masa hilang dari pandanganmu….kau akan menyedari dia adalah cinta yang tidak pernah kau sedari….)

Aku mencintaimu bkn kerana kecantikanmu, aku mencintaimu bkn kerana kehangatan cintamu, aku mencintaimu bkn kerana cintamu, aku mencintaimu kerana cinta itu kamu

Suatu masa dahulu seluruh dunia aku pergi tetapi hanya kau seorang sahaja yang ku temui berjaya menawan hatiku. tidak ada 2 dan 3 biarpun kamu hanya manusia biasa..

Kekecewaan terlalu pahit untuk ditelan, terlalu payah untuk dilupakan namun dalam cinta pasti akan merasai kecewa dan dikecewakan walau bukan itu matlamat dalam setiap percintaan

P/S : Hidup ini bagaikan 1 perjalanan, dalam perjalanan tu ada pertemuan dan perpisahan

Terima kasih Mohd Shahrizal.. Awk pernah membahagiakan sy.. Kalau tinggalkan awk jalan terbaik utk awk.. I will do for you :)


Thursday, September 1, 2011

:: Selamat Hari raya ::

Hye ! Selamat Hari raya maaf zahir dan batin sume 1 da lama x update blog..bercuti raya...hehehe So, hari ni da masuk keje sempat la update blog kan.. mesti sume beraya sakan taun ni kan? tak macam saya.. Raya tak macam raya pon.. Baju raya tak siap, demam, batuk, sakit kepala...macam2 lah terjadi.. Tension kan?

Tapi raya taun ni sempat gak la beraya dgn kawan2 walaupon x pkai baju raya..hheheheh duit raya pon abes gak bagi kat budak2...huhuhuhu Yang sedihnya raye ke 2 da balik ke kl.. Sbb ari ni raya ke 3 sudah bekerja...Malas + tension + tak larat sume bercampur baur..Teruk kan?? org lain sume x de lg kat kl ni..duk la sorang2..bosan sungguh..Tapi nk buat mcm mana dh..layan aje laa...







Monday, August 22, 2011

:: Sahur Terakhir Di Opis Terchinta ::

Morning  ! Lagi 15 minit nak abes keje.Yeeaaayyy ! Tapi hari ni balik keje lambat cket la..Sebab nak g bank dulu tukar duit raya..hehehhe :P

Pagi tadi last bersahur kat opis..Sebab lagi 2 hari nk balik kampung..Yeeaayyy lagi.. !! macam x sabar je nak balik.huhuhu pagi tadi sahur makan kuew teow sup + air nescafe + kurma.. Waaahhhhhh. Kalo lapar lg petang ni tak tau la tu..Makan bukan main byk lagi aaiihhhh

Kesian kan? Sahur sorang2 je kat dalam opis..Sambil mengadap pc mengedit blog yang hudoh neh..Pening pale..Tak reti betoi la nk buat mcm orang lain..huhuhu Buat je la apa yang termampu.hehhe
Hari ni last update blog...Sebab lusa da nak balik kg...hehhehehe

**P/s : Selamat Hari Raya Maaf Zahir & Batin

:: Berbuka Puasa Bersama Mereka ::

Pagi2 buta ni baru nk update blog pasal berbuka puase dgn mereka ari tuh..Haiiisshh before thid asyik sangat duk mengedit blog..tapi tak chantek2 gak..hahha layan je la apa yang ade dok? Mereka2 tu sape?? Actually ari jumaat ari tu gi berbuka dengan kawan2 kolej dulu..berbuka dimana? Semestinya di sogo..Senang nak pegi, senang nk balik..Dats y la diorg pilih sogo je..ehhehe sonok buka pose rmai2. wink wink ~

Sementara menunggu kawan2 lain sampai..Before naik kat foodcourt sempat lg shopping kasut..hehheh

Dari kanan zaza, kak ziera dan .... hehhehe sure la penulis blog ni kan..huhuu :P

Haa.. Yang ni ecah dan pija.Ambooiii banyak benor aaiihh minum air.Tau la haus berpuasa kan

Kurus tak saya?? ** mood perasan kan? lalalla ~




Waahhhh..atas eskalator pon sempat bergambar...Sian kat pija asyik kena amik gambar kami je...hahhaha naseb la labu :P

Ni lah semua kawan2 yang datang ari tu..Kat food court ni penuh dengan meja kitorang je..paling panjang..hahhaha


Di akhiri dengan menyambut besday zaza dari kanan dan seterusnya dell..hehe maceehh ye bagi mkn kek tu..Best !


Hye hye bye bye ! nak balik sudaaa... tadaaaaa


** P/s parking kat sogo bapak aiiihhh mahainya.. RM15.50 tuh..
Btw, sonok dapat bukak pose ramai2 ni... :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

bg